luni, februarie 16, 2009

Stiri -


"Iasul este plasat de statistici, la nivel national, pe un ingrijorator “podium al sinucigasilor”. Inaintea judetului nostru se mai afla doar Harghita si Covasna. Anul trecut, medicii ieseni s-au luptat sa pastreze in viata in jur de 1500 de oameni care si-au pus in gind sa moara. Urmeaza primavara, anotimp despre care medicii si psihologii sustin ca au loc cele mai multe tentative de sinucidere.
In fiecare zi, patru ieseni incearca sa incheie socotelile cu viata. Cel putin asta arata cel mai recent studiu la care lucreaza echipa centrului de suicidologie. Astfel, in anul 2007, peste 1.500 de ieseni au avut tentative de sinucidere, dublu fata de 2004.
Printre cele mai importante motive: consumul de alcool si saracia. Sumele cheltuite pentru intoarcerea celor care au apucat-o pe calea mortii sunt pe masura. 13.000 de lei costa spitalizarea unui pacient care si-a dat foc. Nici medicamentele pentru bolnavii psihici nu sint mai ieftine."
Astia's tampiti de'a binelea... Auzi, ca macheala si saracia ii imping pe astia sa-si curme zilele. Poti sa fii un ranjet toata ziua, fericit si toate alea, cu un job stabil si bine platit, cu o familie frumoasa, si sa te duci in garaj sa iti trgi un glonte in teasta.
Poti sa fii milionar in dolari si sa te spanzuri. SI asa, cu criza asta, indusa, neindusa, nu mai conteaza... tot se intampla. Miliardarii falimenteaza, eventual.
Sau poti sa fii pur si simplu depresiv, intrat in depresie de multa vreme, deprimat de toate cacaturile si maruntisurile vietii, si sa iti iei zona de pe Terra. Sunt einspe mii de motive pentru care o faci. Unii o fac pentru ca au fost parasiti, unii o fac caau luat o nota proasta, unii o fac ca au fost concediati, unii o fac ca au datorii, unii o fac ca s-au saturat de platit facturi. Cine o face ca a tras la masea? Pe langa alcool, trebuie sa mai ai si motive. Unii o fac pur si simplu din curiozitate, sa "vada" ce e dincolo. Daca e ceva. Sau o fac pur si simplu ca au impresia ca e ultima solutie, daca o poti numi solutie, sau pentru ca pur si simplu s-au saturat sa fie pioni, sa joace un rol in jocul asta, numit viata, sau o faci ca asati s-a sculat sau nu ti-ai vazut-o azi. Motivele difera de la caz, la caz, de la fiinta umana, la fiinta umana. Difera si creierul pe care il ai in tartacuta. Induri, cat induri, da' pe urma, te cam saturi. Asta e tot.
- Cauza sinuciderilor mari din Iasi, sunt frecventele joase scoase de motoarele masinilor. Iasul este cel mai poluat fonic si gazos de la masini auto, din Moldova, si printre orasele cu cei mai multi locuitori pe metru patrat din Europa. Frecventele joase au influente emotionale puternice, la oameni si animale. La intorsura Buzaului, unde vin din scoarta terestra frecvente joase puternice (placile tectonice se freaca intre ele), sunt paduri de unde au fugit si pasarile, nu numai animalele! Din pacate din Iasi nu pot fugi oamenii de infrasunetele scoase de motoarele auto, caci aici au serviciu, copii la scoala, locuinta.
Unde o fi Proiectul Venus...
Nu te costa nimic sa visezi.Dimpotriva. Te ajuta. Sa nu sari in cap. Fara parasuta. Ganditi-va de doua ori inainte. Poate e ceva in neregula. Daca tot la concluzia aia ati ajuns, atunci rezolvati problema. Sau fumati o tigara si mai judecati o data, cat savurati o ultima tigara...